tlf. 8213 2000
forbrug@skivevand.dk

Thise Mejeri i tæt samarbejde med Skive Vand

175.000 m3! Så meget vand skal der minimum til for at drive Thise Mejeri på årsbasis i nyere tid. En mængde, der er steget betragteligt siden starten i 1988.

Thise Mejeri, der i dag er Danmarks næststørste mejeri, er resultatet af en lille gruppe idealistiske landmænds visioner indenfor økologi. Dengang var det nu så velkendte og udbredte Ø-mærke for økologi splinternyt, og rigtig mange var skeptiske. Både forbrugere og landmænd.
Sallings nystiftede andelsmejeri måtte derfor kæmpe hårdt i flere år, men det lønnede sig. For økologi var kommet for at blive! Thise Mejeri, der i 2020 omsatte for 1.158 mio. kr., står bag mindst 300 forskellige økologiske mejeriprodukter, og kvaliteten er også gået lige i hjertet på udenlandske forbrugere. I 2020 lød eksportandelen på næsten 30%.

Faktisk skal der hele året rundt arbejdes i døgndrift for at holde trit med efterspørgslen. Det klares af op til 260 dedikerede medarbejdere fordelt på skiftehold.

Vand skal der til

Vand er en vigtig ressource for Thise Mejeri. Ca. 10% af vandet anvendes direkte i især osteproduktionen og ellers i udvalgte specialprodukter som fx plantedrik og laktosefri mælkedrik. – Og med Thise Mejeris stærke mission om at udbyde alt i kompromisløs økologisk kvalitet, stiller det høje krav til renheden af grundvandet. Alt øvrigt vand bruger mejeriet under processerne til bl.a. nedkøling af pumpesystemer og til rengøring.

Thise Mejeri og de mange miljøhensyn

Opvarmningen foregår med biobrændsel, og belysningen er LED, oplyser den tekniske chef hos Thise Mejeri, Jens Møibæk. Derudover har vandforbrug og spildevand også fuldt fokus.

Jens Møibæk uddyber:

”Vores produktionsspildevand indgår i et ’menneskeskabt økosystem’. Vandet behandles på eget rensningsanlæg, før det udledes på omkringliggende marker og en nærtliggende pileskov. Når det er sagt, genanvender vi også en del af skyllevandet fra produktionen til at bortspule produktrester i forbindelse med rengøringen.”

Ekstra vand udvindes fra vallen

I det hele taget gør Thise Mejeri sig stor umage for at bidrage til en bæredygtig udvikling. Produktionen søges konstant optimeret. Fx har mejeriet et filtreringsanlæg (RO), der kan udvinde vandet fra vallen. Det bliver til 40.000 m3 vand om året, som bl.a. udnyttes til forvask af tanke og maskiner.