tlf. 8213 2000
forbrug@skivevand.dk

Sådan forbereder du din egen nødforsyning af rent drikkevand

Som forsyning har vi selvfølgelig det overordnede ansvar for opretholdelse af vandforsyningen til alle i vores forsyningsområde.

Alligevel lyder de danske myndigheders anbefaling, at hver enkelt borger også selv skal sikre en nødforsyning af drikkevand svarende til 3 liter pr. person, pr. døgn.

I stedet for at købe drikkevand på flasker til dit forråd anbefaler vi, at du tapper det direkte fra hanen. Det er både billigere, bedre for miljøet og nemt. Altså hvis du følger forholdsreglerne. Fx vedr. hygiejne og opbevaring.

Fremgangsmåde og nyttige tip!

  1. Tap selv – direkte fra vandhanen
    Du har rent drikkevand i hanen, så det giver kun mening at købe drikkevand på flaske, hvis du absolut ikke har andre muligheder. Flaskevand er både dyrt og miljøbelastende.

  2. Hvor meget vand?
    Anbefalingen lyder på 3 liter drikkevand i døgnet pr. person. OBS. Husk også at tage højde for evt. kæledyrs behov for drikkevand.

  3. Beholdertyper, klargøring og påfyldning
    Benyt kun flasker og dunke, der er beregnet til fødevarer. (Dette vises typisk under bunden med et symbol, der forestiller bestik). Rengør med vand og opvaskemiddel og skyl efter. Herefter desinficeres emnerne med husholdningsklorin i blandingsforholdet 2 hættefulde klorin pr. 10 liter vand. Lad trække 30 min. og skyl grundigt med rent vand. Du er nu klar til at påfylde emnerne med koldt vand fra hanen. Husk at fylde helt op.

  4. Opbevaring af drikkevandet
    Vandet opbevares beskyttet for sollys. Dvs. køligt og mørkt – fx i et skab. Har du ikke et mørkt sted til formålet, kan du pakke beholderne ind i aviser, håndklæder eller lign.

  5. Hvor lang holdbarhed?
    Når du har fulgt ovenstående fremgangsmåde, vil vandet som udgangspunkt kunne holde sig i flere år. Vi anbefaler dog at udskifte det én gang årligt, og du skal i den forbindelse ikke kassere vandet. Brug det i stedet til blomstervanding, rengøring eller toiletskyl.

Læs mere om de officielle anbefalinger i forhold til kriseberedskab herunder…

Beredskabsstyrelsen


Fødevarestyrelsen